TESTEN

Drijfverentest

Deze test helpt met het krijgen van een overzicht in de belangrijkste drijfveren die je gedrag en persoonlijkheid bepalen. De negen drijfveren die onderzocht worden, hebben een relatie met de negen enneagramtypes. De test heeft geen wetenschappelijke basis, maar geeft een passend beeld van de drijfveren achter het gedrag. De uitkomst van de drijfverentest kan het zelfinzicht verdiepen en ondersteunen bij het maken en het bepalen van doelen.

De test bestaat uit 117 stellingen die je online invult nadat je per mail een link hebt ontvangen hiervoor. De uitkomst geeft aan hoe gescoord wordt op belangrijke drijfveren. Ieder mens bezit alle negen drijfveren, de individuele verschillen van aanwezigheid van drijfveren maken ons als mens uniek; het drijfverenprofiel is als het ware onze vingerafdruk.

De drijfveren kleurentest is ontwikkeld door Balansgroep.

 

TMA-methode

De TMA (talent-motivatie-analyse) meet je persoonlijke drijfveren en talenten en daarmee je motivatie. Drijfveren zijn de bouwstenen van je persoonlijkheid; ze typeren als het ware je persoonlijkheid. Je drijfveren hebben een grote invloed op je gedrag, je ontwikkeling en je ontwikkelingsmogelijkheden. Talenten zijn de positief geformuleerde gedragsbewoordingen die voortvloeien uit de lage en hoge scores van de drijfveren.

Je drijfveren en de daaruit voortvloeiende talenten zijn belangrijke factoren die je aanzetten tot gedrag of die je gedrag juist remmen. Gedrag wordt immers niet alleen bepaald door het ‘kunnen’ (competenties en cognitieve capaciteiten), maar zeker ook door het ‘willen’ (drijfveren en talenten). Dit alles in een omgeving die stimuleert of belemmert. Werkzaamheden die bij jouw persoonlijke drijfveren en talenten aansluiten, worden veelal als motiverend ervaren en geven je energie.

Na deze test heb je een duidelijk inzicht waarom je huidige baan niet bij je past of misschien juist wel en welke competenties goed aansluiten bij jouw talenten en drijfveren. Je krijgt concrete handvatten om jezelf optimaal te versterken en te ontwikkelen, maar je ontdekt ook wat je energie kost en waar je valkuilen liggen.

Het helpt je om goede keuzes te maken met betrekking tot je persoonlijke ontwikkeling en carrière. Je krijgt antwoord op vragen als: Waar liggen mijn behoeften en waar heb ik aanleg voor? In welke omgeving kom ik het beste tot mijn recht?

De TMA methode meet 22 drijfveren en 44 talenten. Daarnaast worden er 53 competenties in kaart gebracht. Zie ook: https://www.tma.nl/nl/ of voorbeeld rapportage TMA

Naast het bovenstaande bevat het TMA-rapport:

  • Een beschrijving van je totale persoonlijkheid
  • Een overzicht van je kwaliteiten en valkuilen
  • Suggesties voor effectief communicatiegedrag en voor te vermijden communicatiegedrag
  • Omschrijving van je ideale werkomgeving
  • Indicatie van de managementvoorkeuren
  • Suggesties voor verdere ontwikkeling en de leerstijl die jou het beste past.
  • Een overzicht van het competentiepotentieel: welke competenties zijn bij jou in aanleg aanwezig en zijn deze moeilijk, redelijk of makkelijk te ontwikkelen.

Werkwijze afname TMA

Je ontvangt per mail een unieke toegangscode om de TMA-analyse, bestaande uit 312 vragen, online in te vullen. Na afloop van het invullen ontvang ik bericht dat de analyse is afgerond en dan maken we een afspraak voor het nabespreken van de analyse. Tijdens dit coachgesprek ontvang je je rapport met uitgebreide uitleg en je krijgt diverse (coach)adviezen om verder mee aan de slag te gaan. Dit gesprek duurt 1,5 – 2 uur.