Oei, ik groei

Waarom schiet de ene persoon steeds maar in zijn valkuilen en lukt het de andere persoon juist wel om te groeien?Jezelf ontwikkelen, patronen doorbreken en daadwerkelijk anders en effectiever gaan denken en doen is misschien niet gemakkelijk, maar zeker wel mogelijk!
Wil jij weten hoe jij je verder kunt ontwikkelen, hoe je kunt groeien? Lees dan het onderstaande artikel over de 5 stappen van groei en ontwikkeling.

1. DIEPGAAND ZELFINZICHT
Allereerst is het natuurlijk van belang om te weten op welk gebied je nog wilt en zou mogen leren om verder te komen. Weet je wat jouw ontwikkelpunten zijn en wat je talenten zijn die je nog meer mag benutten? Feedback vragen aan anderen over hoe zij jou zien, kan je hierbij goede input geven. Je kunt ontwikkeldoelen hebben op verschillende gebieden. Misschien wil je je zelfvertrouwen vergroten, of wil je je impact op je omgeving of je besluitvaardigheid vergroten? Of zou je meer innerlijke rust willen ervaren, meer willen overlaten aan anderen, of prettiger samenwerken en communiceren met anderen? Vaak weten mensen wel waar ze tegenaan lopen en wat ze willen veranderen, maar vinden zij het moeilijk om van ‘weten’ naar ‘doen’ te komen of een andere en effectievere manier van denken en doen vast te houden. Hoe kun je nu meer gaan overlaten aan anderen of meer zelfvertrouwen gaan ervaren? Dit vraagt veelal om inzicht in ingesleten gedrags- en denkpatronen én om effectiever gaan denken en doen. Dit proces zelfstandig doorlopen is niet gemakkelijk. Hulp van een goede coach of trainer die begrijpt hoe dit werkt is vaak nodig en aan te raden. Ook ikzelf heb door training en coaching veel nieuwe en impactvolle inzichten en ervaringen opgedaan die mij zeer geholpen hebben in mijn proces en ontwikkeling.

2. FOCUS OP VOORDELEN OM TE VERANDEREN
Het lastige is dat niet veranderen ook een voordeel heeft. Dat is vaak een reden waarom mensen blijven doen wat ze doen, terwijl ze graag willen veranderen. Wat geeft het je bijvoorbeeld om zaken zelf te blijven doen en niet over te laten aan anderen? Mogelijk geeft dat je controle en heb je het gevoel dat je weet dat zaken dan goed gaan. Wat geeft het je om je grenzen niet op tijd aan te geven en heel voorzichtig te zijn in het contact met anderen? Misschien geeft het je rust en denk je hiermee stress en confrontaties te voorkomen. Het niet veranderen wint het dan van het verlangen om wel te veranderen. Van belang is dus dat je helder hebt wat het voordeel is om het oude gedrag in stand te houden. Daarna kun je een ‘herbesluit’ nemen en je focus verleggen naar de winst die je behaalt als je wél gaat veranderen. Bijvoorbeeld: ‘Meer werkzaamheden overlaten aan anderen, bespaart mij een hoop tijd en het stimuleert anderen in hun ontwikkeling.’

3. GELOOF IN JE DOEL
Om je doel te behalen is het van belang dat je in je doel gelooft. Dat je ook écht gelooft dat je je doel kunt behalen. Als mensen twijfelen aan hun doel, hoor je dat vaak terug in de voorzichtige manier waarop zij hun doel beschrijven. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga proberen om duidelijker positie in te nemen in vergaderingen.’, of: ‘Ik ga kijken of het lukt om duidelijker mijn grenzen aan te geven.’ De kans is dan klein dat de persoon ook daadwerkelijk gaat doen wat hij/zij zegt en successen zal boeken op dit gebied. De vraag is dan: Wat maakt dat je aan het behalen van je doel twijfelt en hoe kan je jezelf meer helpende overtuigingen eigen maken? Misschien is het nodig je doel te herformuleren of bij te stellen. Een goede gesprekspartner of coach kan je helpen om voor jezelf tot uitdagende en reële doelen te komen. Geloof hebben in je doel stimuleert je om tot actie over te gaan en je nieuwe gedrag vast te houden.

4. LEF
Misschien is lef wel de belangrijkste succesfactor voor persoonlijke ontwikkeling en veranderen. Naar jezelf kijken en ervoor openstaan om je eigen gedrags- en denkpatronen te onderzoeken vraagt om lef. Mensen willen dit meestal wel, zijn nieuwsgierig naar zichzelf maar ervaren toch vaak ook een drempel om dit daadwerkelijk te gaan doen. Zijn mensen eenmaal aan de slag met oefeningen en doen zij nieuwe inzichten op over hun eigen gedrags- en denkpatronen en waar deze vandaan komen, dan voelen mensen zich veelal enorm geraakt en vooral geïnspireerd om zaken anders en effectiever te gaan doen.
Lef is ook nodig om zaken echt anders te gaan doen en bestaande patronen te doorbreken. Het is toch spannend om bijvoorbeeld aan je leidinggevende aan te geven dat je er geen werk meer bij kan hebben terwijl je eerder zou overwerken om aan alle wensen en verzoeken tegemoet te kunnen komen. En nog spannender is het om je verlangen te volgen en een eigen bedrijf te beginnen zonder de zekerheid te hebben dat je bedrijf succesvol wordt.

5. ERVAREN VAN SUCCES
Als mensen eerste ervaringen opdoen met hun nieuwe manier van denken en doen, voelt dat vaak eerst wat onwennig en hebben zij vaak weinig oog voor de successen die zij boeken. Als hen dan gevraagd wordt wat langer stil te staan bij hun successen, kunnen zij deze vaak wel benoemen. Door bewustwording van hun successen groeit hun trots en vastberadenheid om door te gaan. Met deze reden stimuleer ik mensen om regelmatig stil te staan bij hun successen, hoe klein deze in hun ogen ook mogen zijn. En het liefst ook om deze te vieren op een wijze die bij hen past. Zo kom je tot een selffulfilling prophecy die je juist verder helpt: ‘zie je wel, ik kan het, het werkt, ik heb succes, en ik wil hier meer van.’.

Wil jij je ook verder ontwikkelen en kan je daarbij wel wat steun gebruiken?
Neem gerust contact met mij op.

 

 

Bron: Tom Twisk, Innerland