Bouwen aan zelfvertrouwen

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, is het belangrijk dat je een positieve interne dialoog ontwikkelt. Elke pessimist vindt het raar om ineens over te stappen op positiviteit. Als je gewend bent om negatief te zijn, lijkt het net alsof je jezelf voor de gek houdt. Je kunt natuurlijk gewoon vasthouden aan hoe jij tegen jezelf aankijkt. Het is helemaal aan jou, maar ik gun je heel erg een leuker leven met meer zelfvertrouwen. Nieuwsgierig? Lees dan gauw het artikel hieronder.

Het is vooral de vraag of je jezelf de grond in moet boren omdat je iets fout doet. Is dat echt nodig? En bereik je daarmee het resultaat dat je graag wilt zien?

We zijn vele malen strenger voor onszelf dan we zijn voor de mensen om ons heen. Als het om andere mensen gaat, voelen we al snel compassie. We kunnen ons verplaatsen in hun situatie en besluiten dan dat het niet nodig is om gemeen te reageren.

Als het om onszelf gaat, hebben we daar meer moeite mee. We vinden het geen probleem om onszelf keihard af te straffen voor onze fouten. En niet een keer, maar elke dag opnieuw. Keer op keer.

  • “Ik wilde gezond eten en nu heb ik toch taart op. Mijn god, ik ben echt een kneus.”
  • “Ik heb mezelf net echt voor gek gezet met die presentatie. Wat ben ik toch stom.”
  • “Zelfs als ik mijn buik inhoud ben ik nog een vetzak. Ik ben zo dik, ik schaam me dood. Ik ben lelijk en ik moet veranderen. Dit kan zo niet.”
  • “Ik kan ook nooit eens een normaal gesprek voeren als ik met vreemden in gesprek kom. Ik zet mezelf altijd voor gek.”

Kun je zien hoe zulke gedachten je zelfvertrouwen elke dag beschadigen?

Op weg naar een gezonde interne dialoog

Je praat tegen jezelf. Dat doen we allemaal. Soms heb je het bewust door, soms niet. Maar in je hoofd is gedurende de hele dag een dialoog gaande. En de toon van die dialoog bepaalt voor een groot deel hoe jij over jezelf denkt. Je kunt er bewust voor kiezen om de toon van die interne dialoog positiever te maken. Zodat je je beter over jezelf gaat voelen, en zo stap voor stap werkt aan je zelfvertrouwen.

Je doet iets wat je liever niet had gedaan, maar je maakt er geen big deal van.

  • ”Ik heb weer taart gegeten. Morgen ga ik geen taart eten, maar neem ik lekker een stuk fruit als ik trek krijg.”
  • ”Dat was niet mijn beste presentatie ooit. Maar waarschijnlijk was het minder erg dan ik mezelf wijs maak. En dan nog, mensen zijn het snel weer vergeten.”
  • ”M’n buik is nog niet zo slank als ik hem zou willen hebben, maar dat wil niet zeggen dat ik lelijk ben. Ik ben goed zoals ik nu ben.”
  • ”Leuke gesprekken aanknopen met vreemden blijft lastig. Maar ik word er steeds beter in. Dit was weer een goede oefening.”

Wees mild voor jezelf. Houd het positief en luchtig, zo help je je zelfvertrouwen stap voor stap groter worden.

 

 

Bron: Sochicken