Dit leven is van jou

We hebben allemaal dromen. Het is echter belangrijk om te onderzoeken wat de motivaties zijn achter onze belangrijkste dromen. Jaag jij je eigen dromen na, of die van anderen? Waarom wil je veranderen? Waarom werk je richting de dromen die je nu najaagt?

Als je bent zoals veel mensen, dan is je omgeving een grote motivator. Je wilt beter worden in je werk omdat je collega beter is dan jij. Of je wilt succesvoller worden omdat je beste vriend meer geld verdient dan jij. Je wilt je huis mooi aan kant hebben omdat je vriendinnen dan tegen je op kunnen kijken, of je uiterlijk aanpassen omdat mensen dan beter over je denken. Het is heel logisch om jezelf te veranderen om in de smaak te vallen bij anderen. Door anderen te ‘pleasen’ maak je het makkelijker voor hun om van je te houden. Althans, zo lijkt het.

Maar mensen houden van echte mensen.

Het gekke is dat veranderen om anderen te pleasen heel logisch lijkt, maar in werkelijkheid niet werkt. Ja, het werkt eventjes. Je maakt je moeder trots doordat je haar advies opvolgt, of je maakt je partner blij omdat je een paar kilo afvalt. De vraag is echter wat dit met je doet op de lange termijn. Uiteindelijk zal je merken dat het vreet aan je zelfvertrouwen.

Hoe dat komt?
– Je verandert puur op basis van de bevestiging die je verwacht te ontvangen van andere mensen. Soms krijg je deze ook en voel je je geweldig. Soms zijn andere mensen niet in een goede bui, en krijg je die bevestiging niet. Dan voel je je verschrikkelijk en vertel je jezelf dat je beter je best moet doen.
– Doordat je verandert op basis van de wensen van anderen, doe je jezelf tekort. Je beweegt steeds verder weg van wie jij echt bent. Je raakt jezelf kwijt, zogezegd. En dat geeft je op de lange termijn een bijzonder vervelend gevoel.

En dan komt de grote ironie achter dit hele verhaal: mensen zitten helemaal niet te wachten op aangepaste versies van jou. Ja, het lijkt alsof ze dat willen. Maar uiteindelijk willen mensen omgaan met echte mensen. Mensen die zichzelf zijn, die hun eigen leven vormgeven. Mensen die liefdevol assertief zijn.

Groei omdat je het jezelf gunt
Onthoud dit als vuistregel: verander om jezelf te verbeteren. Niet om andere mensen te overtreffen of om bevestiging te ontvangen van anderen. Dat is namelijk een eindeloze race die niet alleen nergens toe leidt, maar ook stap voor stap je zelfvertrouwen uitholt.

Jouw leven is van jou. Doe er dus mee wat jij wilt, niet wat anderen willen.

– Val af omdat je jezelf een slanker lichaam gunt. Omdat je je dan fitter en prettiger in je lichaam voelt.
– Daag jezelf uit met nieuwe doelen omdat je jezelf wilt overtreffen. Niet omdat je een collega wilt laten zien wat je in je hebt.
– Knap je huis op omdat je je prettiger wilt voelen in je leefomgeving. Niet omdat vrienden en familieleden beter over je zullen denken omdat je een nieuwe badkamer hebt.
– Selecteer kleding die je mooi vindt en waar je je prettig in voelt. Selecteer het niet op basis van wat anderen ervan zullen vinden.
– Ren 10 kilometer omdat je jezelf wilt overtreffen. Niet omdat een vriendin zat op te scheppen over haar 8 kilometer.

Vraag jezelf af waarom je dingen doet. Kies je dat duurdere merk omdat je het echt mooier vindt? Of omdat je gelooft dat het je meer status geeft? Pak je dat project aan om jezelf uit te dagen, of om jezelf te bewijzen?

Het leven is een strijd met jezelf
Denk hier maar eens over na: als jij op je sterfbed ligt en net van plan was om heen te gaan, ontdek je dat je helemaal alleen bent. Je beseft ineens dat jouw leven echt alleen van jou is. Je vrienden en vijanden gaan niet met je mee. Die blijven hier. Jij gaat dood, alleen. Ineens besef je hoe irrelevant al die meningen en verwachtingen van al die andere mensen waren. De vraag is niet of Piet of Klaas tevreden is met jouw leven.

De vraag is of jij tevreden bent met je leven. Met de keuzes die je hebt gemaakt, de ervaringen die je hebt beleefd, de lessen die je hebt geleerd, de mensen die je hebt liefgehad, de dromen die je hebt waargemaakt.

En dat is precies wat ik bedoel als ik zeg dat je vooral moet ‘groeien voor jezelf’. Het is namelijk het enige dat ertoe doet. De vraag is niet wat anderen van je vinden. De vraag is wat jij van jezelf vindt.
– Ben jij tevreden met je leven zoals je het nu ervaart?
– Voel je vanuit jezelf drang om dingen te veranderen of aan te passen?
– Ben je in staat om stil te staan, en simpelweg dankbaar en tevreden te zijn met wie je bent?

Mens, durf te leven!
Er is altijd wel iemand die een mening over je heeft. Maar er is maar één mening die ertoe doet, en dat is de jouwe. Hoe jij je voelt over jouw leven is het enige dat echt relevant is.

 

Bron: Sochicken