Is dit alles?

Gisteren zag ik de aflevering van Zomergasten met Esther Perel. Ze vertelde over hoe zij vaak mensen ontvangt in haar praktijk die wel leven, maar op zoek zijn naar een levendig en voller leven. Mensen die zoekende zijn. Is dit nu alles?

Ik denk dat bijna iedereen deze momenten wel kent. Het gaat allemaal wel, maar echt sprankelend is het nou ook weer niet. Er lekt energie en vreugde weg en je voelt je misschien zelfs depri. Even relaxen en een nachtje goed slapen helpt niet meer.

Je bent op het punt beland om eens te kijken naar jouw zingeving. Waar leef jij eigenlijk voor?

Nieuwsgierig hoe je dit kunt aanpakken?

Hieronder 7 zingevingsprincipes van Viktor E. Frankl 

1 Gebruik de vrijheid om je eigen houding te kiezen. Jij hebt de vrijheid om je eigen houding te kiezen. Niemand anders. Door je eigen houding te kiezen kun je elke situatie vanuit verschillende standpunten bekijken. En je kan kiezen voor positiviteit.

2 Realiseer je wil tot betekenis. Dat betekent dat je werkelijk aan de slag gaat om betekenis te zoeken. Dat je kijkt naar alle verrijking en voldoening in je leven. Dat je je aandacht richt op voor jou zinvolle doelen en waarden. Dat je ook kijkt naar wat jij hiervoor nodig hebt.

3 Zoek betekenis in ieder moment. Ontdek betekenis in ieder moment. Bijvoorbeeld met hulpvragen: Wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik dat? Wat betekent dat voor mij?

4 Werk jezelf niet tegen. Werk jezelf niet tegen door je zorgen te maken bij tegenslag.

5 Bekijk jezelf van een afstand. Relativeer jezelf. Kijk mild naar jezelf. Lach ‘ns om jezelf. Relativeer je fouten.

6 Verleg je aandacht. Verleg je aandacht als het je tegenzit. Raak niet verstrikt in zorgen of gepieker. Bevrijd jezelf daaruit door je aandacht te richten op positieve dingen. Of op positieve dingen die je in je leven meemaakte.

7 Overstijg jezelf. Voorbij de vervulling van al onze eigen behoeften ligt een domein dat alles verbindt. Verbondenheid met een hoger zelf, het universele bewustzijn, met het gemeenschappelijk goed. Kies je eigen woorden en ga op zoek.

Kom je er niet uit?

Heb het er eens over met een professional. Een goed gesprek kan je weer laten opbloeien. En je leert om stevig te blijven staan in een wereld waar veel rumoer en afleiding is. Zinvol toch?

 

 

Bron: Emily Esfahani Smith – De Kracht van betekenis, hoe zin te geven aan je leven