Eigenwaarde en koeienstront

Een beetje een typische combinatie van woorden is het wel, eigenwaarde en koeienstront. Onlangs las ik hier een artikel over en ik deel het graag met jullie.

Als je je vaak onzeker voelt dan is het waardevol om aan de slag te gaan met jouw gevoel van eigenwaarde. Wanneer je namelijk een gezonde dosis eigenwaarde hebt, wordt je leven leuker en beter.

Dat klinkt aannemelijk, maar hoe zit het met die koeienstront?

Vergelijk eigenwaarde met de startbaan op een vliegveld. Denk je dat je kunt opstijgen naar grote hoogtes wanneer de startbaan bestaat uit een drassig weiland vol met, modder, kuilen, plassen en koeienstront?

Nee dus. Dat werkt niet en niet alleen vanwege de koeienstront.

We kunnen allemaal opstijgen en veel meer van onszelf en ons leven maken. Onze dromen realiseren en ons ontpoppen tot de persoon die we ons vanbinnen voelen. Maar daarvoor heb je wel een stevige startbaan nodig. En eigenwaarde – een gezonde band jezelf – is die startbaan.

Hoe kan je nu je eigenwaarde vergroten zodat je de modder, putten en de koeienstront voortaan kunt vermijden?

 

  1. Koppel je eigenwaarde los van anderen

Als je je eigenwaarde laat afhangen van anderen dan zal het moeilijk zijn om het op peil te houden. Eigenwaarde moet uit jezelf komen. Het gaat om de band die jij met jezelf hebt. Als je alleen eigenwaarde ervaart wanneer iemand je goedkeuring geeft, dan leef je zonder startbaan en zal je veel koeienstront in je gezicht krijgen. Zo is het nu eenmaal. Het vergroten van je eigenwaarde is je eigen verantwoordelijkheid. En, jij bent de enige die het kan ontwikkelen. Wat je wilt doen is, in kleine stappen, je eigenwaarde vergroten door aan jezelf te bewijzen dat je waardevoller bent dan je nu gelooft. En ik weet uit eigen ervaring dat er makkelijker dingen zijn in de wereld, maar het leven hoeft niet altijd makkelijk te zijn. Het vergroten van je eigenwaarde, begint bij het observeren van je zelfkritiek.

  1. Observeer je zelfkritiek

Je bent onaardig voor jezelf en dat moet stoppen! Realiseer je dat het alleen maar je eigen gedachten zijn die jij over jezelf hebt en deze gedachten bepalen je eigenwaarde. Als je minderwaardig over jezelf denkt, levert dat niet veel positiefs op. Voorbeelden van negatieve gedachtes zijn: “ Ze willen met toch niet in hun groep”. “Dat kan ik niet.” “Ik ben niet goed genoeg.” Etc.

Het zijn giftige gedachtes die onwaar, onredelijk en onaardig zijn.

Buig ze om naar andere positieve gedachtes als: “Ik ben goed zoals ik ben.” “Als ik mijn best doe, kan ik dit.” “Ik ben waardevol als vriend.” Etc.

Dit klinkt heel logisch, maar hoe krijg je het voor elkaar?

Herhaal deze positieve gedachten dagelijks meerdere malen. Je kunt ook kaartjes ophangen thuis of bepaalde symbolen gebruiken die je aan deze positieve gedachtes over jezelf helpen herinneren gedurende de dag.

  1. Zet positieve stappen richting meer eigenwaarde

Dus je beseft dat je je eigenwaarde uit jezelf moet halen. En je bent begonnen met het omzetten van die giftige gedachten. Wat kan je nog meer doen om koeienstront te vermijden?

Van alles. Je kunt een heleboel kleine en positieve stappen zetten. Ga dingen doen waardoor jij jezelf waardevoller gaat voelen. Want als je dingen bereikt, bewijs je daarmee aan jezelf dat je dingen voor elkaar kunt krijgen. Wat deze ‘dingen’ zijn hangt af van jou en jouw leven. Enkele voorbeelden zijn:

  • Opruimen, repareren, schoonmaken
  • Bepaalde taken die je niet verder helpen, schrappen uit je leven.
  • Jezelf uitdagen om negatieve patronen om te buigen naar iets positiefs. Bijvoorbeeld TV kijken reduceren en daarvoor in de plaats een wandeling maken.

En zo zijn er nog vele kleine stappen te bedenken. Onthoud dat elke stap er één vooruit is. Begin gewoon ergens, het liefst nog vandaag. Doe iets kleins om je leven iets beter te maken, om iets bij te dragen, om je toekomstige zelf een gunst te doen. Het hoeft niet allemaal in één keer. Vanuit die plek kun je een opwaartse spiraal opstarten. Een leven waarin je kunt opstijgen en vliegen, zo hoog als je zelf wilt. Zonder putten, modder en,… zonder koeienstront.

(Bron: SoChicken)