8 tips voor het omgaan met negatieve mensen op je werk

Ik denk dat bijna iedereen ze wel herkent, de mensen die zeggen dat ze altijd pech hebben en vaak klagen over van alles en nog wat. Zonder dat je het in de gaten hebt, kan dit een grote invloed hebben op hoe jij je voelt. Je energiepeil kan bijvoorbeeld ineens een stuk kelderen. Het tegenovergestelde bestaat natuurlijk ook. Je komt een vrolijke collega tegen die een heel leuk weekend heeft gehad en je vrolijk begroet. Waarschijnlijk heeft dit weer een heel positieve invloed op je energiepeil.

Energie-overdracht gaat dus deels (als je dat toelaat) volgens de wet van de communicerende vaten.

Mensen moeten zich bewust zijn dat hun cirkel van invloed ‘beperkt’ is: klagen over die zaken waar ze géén invloed op hebben, die buiten hun cirkel van invloed liggen, vreten energie. Niet alleen van zichzelf maar ook van de mensen om zich heen. Voorbeelden legio: de trein die te laat is, de file die zich aandient, de lange wachtrij aan de kassa. Je kan er toch niets aan doen.

Als je met negatieve collega’s op het werk op een effectieve manier leert omgaan, zal het makkelijker zijn om er in de toekomst ook mee om te gaan. Hieronder 8 tips op een rij van Annelies Quaegebeur.

 

  1. Ga niet mee in de negativiteit

Mensen die negatief ingesteld zijn, blijken alleen maar te focussen op alles wat nog niet werkt, nog niet goed is en vergeten hierbij wat er wél al goed is of lukt. Ze hebben de neiging om wat ze meemaken te overdrijven zodat het veel erger lijkt dan het in werkelijkheid is. De eerste keer dat je met een bepaald negatief persoon op de werkvloer in aanraking komt, luister je gewoon. Maar onthoud dat je hun sores niet op je schouders hoeft te nemen.

 

  1. Stel je grenzen

Als een persoon je blijft aanspreken over hetzelfde probleem, zelfs nadat je verschillende keren input geleverd hebt, is het tijd om wat afstand te nemen. Als je niet anders kan dan samenwerken met een negatief persoon, antwoord kort met een minder enthousiast ‘ok’ of ‘ik begrijp het’. Voel je echter niet verplicht om naar de negatieve persoon te luisteren. Hun negativiteit kan immers doordringen in je eigen leven en jouw gedrag gaan bepalen.

Zet dus heel duidelijk je grenzen tussen jezelf en je negatief ingestelde collega. Je kan niets doen aan het negatieve gedrag van de ander en toch kan je er zelf voor kiezen om er niet in mee te gaan.

 

  1. Veroordeel niet of maak geen aannames

Het is moeilijk om empathie te blijven tonen als je ervan uitgaat dat ze toch niet kunnen veranderen, een klootzak of een bitch zijn (sorry voor mijn taalgebruik) of mensen die toch nooit gelukkig zullen zijn. Ook al lijkt het absoluut niet mogelijk dat een negatief iemand op een ochtend wakker wordt en positiever ingesteld is, vergeet niet dat het wel degelijk mogelijk is. Veronderstellen of veroordelen is dus gevaarlijk want dat laat geen ruimte voor verandering.

Wanneer je zelf negatief over iemand denkt, bepaalt dat ook je gedrag en lichaamstaal. Probeer anderen te benaderen met de positieve mindset die je hen toewenst. Verwacht het beste van hen. Je weet maar nooit wanneer je aangenaam verrast wordt.

 

  1. Wees je bewust van de tijd die je met hen doorbrengt

“Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest tijd mee doorbrengt” wordt wel meer gezegd. Dit betekent dat met wie jij je tijd doorbrengt invloed heeft op wie je wordt.

Denk maar eens aan de keren dat je tijd doorbracht met klagers en zagers. En hoe je je voelt bij open en enthousiaste collega’s die positief in het leven staan.

Het effect van positieve of negatieve mensen in je omgeving blijft nog even voortduren, ook nadat deze personen weg zijn. Als je merkt dat sommige collega’s negatief ingesteld zijn, wees je dan bewust van de tijd dat je met hen doorbrengt. Probeer je tijd met negatieve collega’s zoveel mogelijk te beperken.

 

  1. Kies het juiste gevecht

Ga er niet op in, elke keer dat iemand je frustreert of irriteert. In plaats van te argumenteren, probeer de negativiteit en commentaren naast je neer te leggen. Zorg er zo veel mogelijk voor dat de situatie niet escaleert en indien nodig, vermijd conflict.

 

  1. Matig je emotionele reactie

Negatieve mensen hebben de neiging om aangetrokken te worden door mensen die sterk (emotioneel) reageren; mensen die heel makkelijk compassie tonen, kwaad worden of zich snel beledigd voelen. Waarschijnlijk geeft hen dat wat plezier in hun dag, de illusie dat ze niet alleen zijn. Ze kunnen immers emoties oproepen bij iemand anders.

Mensen worden later veel meer herinnerd in wat ze doen en minder in wat ze zeggen. Als jij bij hun gedrag in emotie schiet leer je hen dat zij erop kunnen rekenen dat je zal reageren. Als mens is het niet altijd makkelijk om niet te reageren, maar toch, probeer het eens.

 

  1. Wees zelf positief

Je eigen geluk en welzijn zijn veel te belangrijk om het te laten beïnvloeden door een negatief ingesteld iemand in je omgeving. Blijf zelf zoveel mogelijk positief. Werk met positieve affirmaties, bekijk iets dat niet goed loopt door een meer roze bril of vanuit een ander kader, omring je zelf met positieve mensen, focus op de stappen die je al gezet hebt om iets te bereiken. Met een beetje geluk zal je positiviteit uitstralen op de toxische collega’s in je omgeving.

 

  1. Accepteer de realiteit

Het beste wat je echter kan doen is de situatie accepteren zoals die is. Laat hem of haar weten dat je in hem of haar gelooft en dat je zou willen dat hij/zij gelukkig is maar dat je niet meer kan doen dan dat en dat de verantwoordelijkheid bij hem of haar ligt.

Het gezegde “je kan een paard wel naar het water brengen maar je kan het niet verplichten te drinken” is hier een mooi voorbeeld van.

 

Voorkom stoom uit je oren en stel jezelf eens de volgende vragen:

Welke mensen beschouw ik als ‘negatief’ in mijn omgeving?

Waaraan merk ik dat?

Wat heb ik al geprobeerd om er anders mee om te gaan?

Wat was het effect daarvan?

Welke van bovenstaande tips zou ik ook nog kunnen toepassen?

 

Bron: Annelies Quaegebeur van A-Lisomme