Word je eigen sprankelmanager

Het is heel gemakkelijk om te blijven hangen in negativiteit. “Ik heb een héél zwaar leven…” (liedje van Brigitte Kaandorp).

Maar wat als je jezelf en misschien ook anderen weet te laten sprankelen? Zou je dat niet willen?

Er zijn 4 bouwstenen voor meer sprankeling in je werk en je leven. Hieronder licht ik ze kort toe.Nieuwsgierig? Lees dan eventjes verder.

1 Gebruik je talent

Ieder mens heeft zijn eigen unieke talenten. Die zijn al vanaf je geboorte bij je. Als kind gebruik je ze vaak automatisch. Naarmate het leven vordert, kunnen ze naar de achtergrond verhuizen. Zorg dat je ze weer terugvindt en inzet.

Hoe weet je of je met een talent te maken hebt? Voel wat er gebeurt in je lijf. Wanneer je gemak, plezier, een bruisend gevoel ervaart en je krijgt er energie van, ben je hoogstwaarschijnlijk je talenten aan het aanboren. Zet ze vaker in!

2 Geef je werk & leven zin en ‘Go with the flow’

Als je weet wat je talenten zijn, is het de kunst om deze in te zetten voor een hoger doel. Wat is jouw hogere doel, jouw missie? Daarvoor hoef je echt geen wereldleider te zijn.

Om je te inspireren het volgende voorbeeld: Een schoonmaakster op een verpleegafdeling maakt altijd eventjes een praatje met de patiënten. Zij ziet haar werk niet als laaggeschoold werk dat er nauwelijks toe doet, maar ze ziet zichzelf als onderdeel van het genezingsproces van de patiënten.

3 Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam

Zorg voor voldoende oplaadmomenten. Neem af en toe even gas terug. Ook op je smartphone zit een uitknop.

Kom fysiek in beweging! Het hoeft echt geen topsport te zijn, maar ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk of tijdens de lunchpauze een wandeling maken.

4 Ga krachtige verbindingen aan

Maak écht contact met de mensen om je heen. Ik geloof heel erg dat je meer sprankeling ervaart wanneer je jezelf en anderen in staat stelt om met alles wat je in je hebt, aan het werk te zijn. Inclusief de verschillen, imperfecties, angsten, twijfels, verlangens, dromen en talenten.

 

(Bron: Happinez – happi@work)