Dé manier voor meer werkplezier

Alles verandert continu. Dit vraagt om actie. De volgende zes tips helpen je om je werkplezier te behouden of verder te vergroten.

  1. Energiebalans: Maak ieder kwartaal een overzicht van je energiebalans. Schrijf zo concreet mogelijk op welke taken of activiteiten je energie geven in het werk en welke je juist energie kosten. Hoe ga je wat jou energie geeft in het werk vaker terug laten komen?
  2. Reflectie: Stel jezelf eens eerlijk de vraag hoe vaak je op werkdagen opstaat met energie en zin om te gaan werken. Doe je jouw werk (nog) met passie en energie? Sta je misschien op de automatische piloot? Wat zijn de momenten dat je aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis gaat?
  3. Vraag feedback: Vraag regelmatig feedback aan je collega’s, klanten en of je leidinggevenden. Waar vinden ze jou sterk in? Wat draag jij bij aan de organisatie waar je werkt? Door deze informatie leer je wat je goed doet en wat wellicht nog anders of beter kan.
  4. Ontwikkel jezelf: Blijf jezelf ontwikkelen. Het opdoen van nieuwe kennis en het leren van nieuwe vaardigheden versterken niet alleen je gevoel van competentie en vertrouwen in je eigen kunnen, maar hebben ook een positieve invloed op je bevlogenheid.
  5. Zoek uitdagingen: Wat daagt je uit in je werk? Het zoeken van uitdagingen in het werk houdt je scherp, prikkelt je en helpt je om je uitdagende taakeisen te vergroten. “Great things never came from comfort zones.”
  6. Laad je accu op: Neem bewust en regelmatig afstand van het werk zodat je jouw accu weer kunt opladen. Kun je thuis je werk moeilijk loslaten? Vergeet dan niet dat de smartphone en tablet ook een uitknop hebben. Door de accu op te laden ben je de volgende dag veel productiever en scherper. En ben je bijvoorbeeld beter in staat om met een frisse blik oplossingen voor een lastig vraagstuk te vinden.

(Bron: Peptalk – Dr. Jessica van Wingerden)