Licht

In mijn vorige post schreef ik over hoe ik mezelf gedurende het leven kwijtgeraakt was. Vandaag wil ik het hebben over hoe je weer bij jouw kracht kunt komen, jouw eigen licht kunt laten stralen. Voor het gemak gebruik ik de metafoor van de lamp met de lampenkapjes van Marjolein Berendsen.

Stel je voor dat je ter wereld komt als stralend lampje. Gedurende het opgroeien zal je ongetwijfeld ‘gebutst’ en gekwetst worden. Je gaat als jong kind al manieren toepassen om jezelf, jouw licht, te beschermen met een zogenaamd lampenkapje. Dit gebeurt vaak onbewust. Je lampenkapjes kunnen overlevingsstrategieën zijn of overtuigingen. Het kan zelfs zo zijn dat je een lampenkapje hebt opgezet die uit vorige generaties voortkomt.

Een greep uit mijn lampenkapjesverzameling: ‘Ik doe het wel alleen.’ ‘Wees niemand tot last.’ ‘Wees onzichtbaar.’ ‘Ik ben niet goed, leuk, mooi, slim genoeg.’ ‘Niet zeuren, doorgaan.’ En er zijn er nog veel meer, maar hier laat ik het nu even bij.

Zo kan het gebeuren dat je geen zicht meer hebt op je eigen licht, op je eigen kracht en je potentieel. Je bent gaan geloven in je eigen lampenkapjes. Ergens voel je misschien dat er iets niet klopt en dat er energie weglekt. Dat alles je veel moeite kost. Dat het voor je gevoel niet stroomt. Dat het leven alleen maar hard werken is.

Ook ik zet nog af en toe een lampenkapje op. Maar ik ben me steeds meer bewust van de momenten waarop ik dit doe. Ik realiseer me dat ik een keuze heb. Zet ik ‘m op of niet? En als je het mij vraagt is de kunst van het leven om op die momenten dat jij je eigenlijk wilt beschermen tegen pijn en kwetsuren, het ongemak juist aan te kijken en te doorvoelen. Er te kunnen zijn voor jezelf op een liefdevolle manier.

Dat is persoonlijke groei. Het maakt dat jouw eigen licht weer gaat stralen, het maakt je krachtig en je hebt weer toegang tot je potentieel.

Wil jij onderzoeken welke lampenkapjes jij hebt verzameld gedurende jouw leven? Wil jij ook je volle licht laten stralen in jouw leven? Wil jij weer voelen dat het stroomt en energiek door het leven gaan?

Neem gerust eens contact met mij op. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen…