5 tips om te ontdekken wat je écht wilt

De kracht van doen wat je écht leuk vindt

Het vinden van je passie is voor veel mensen een grote uitdaging. Een nog veel grotere uitdaging is van je passie je werk maken. Doen wat je het allerleukst vindt als werk is min of meer de ‘heilige graal’ van energie-management. Dus hoewel het misschien moeilijk lijkt, is het absoluut de moeite waard om stappen te zetten in de juiste richting omdat ieder stapje in de juiste richting je meer energie en plezier zal opleveren.

Ik kan je niet beloven dat je vandaag of morgen je passie zult ontdekken (sorry). Wat ik vooral wil doen is je aan het denken zetten. Als het proces in de achtergrond loopt, zul je vroeg of laat een antwoord vinden op je vraag. Het is dan wel belangrijk dat je jezelf eerst de vraag stelt, en dat is precies waar het onderstaande artikel je tot aanzet!

Geef je leven passie

Goed. Werken vanuit passie is dus meer dan gewenst. Gepassioneerd zijn helpt je herstellen (ook tijdens je werk) dus is het vinden van je passie een slimme manier om je energie-voorraad effectiever te besteden. Bovendien wordt je leven leuker, het krijgt meer ‘zin’ en je voelt je al snel gelukkiger.

De vraag is dus: wat wil je doen met je leven? Wat vind je leuk en waar wil je je tijd aan besteden? In het leven liggen maar weinig dingen vast. Jij bepaalt voor een heel groot deel zelf hoe je jouw leven indeelt en wat je ermee doet. Deze vrijheid maakt de keuze soms zo ontzettend lastig. Want wanneer weet je of je de goede keuzes maakt? Er zijn ten slotte zoveel mogelijkheden.

Doen wat je leuk vindt

Sommige mensen weten precies wat ze willen met hun leven. Ze hebben van nature een bepaalde passie. Ze zijn doelgericht, en weten van jongs af aan al wat ze willen bereiken. Maar niet iedereen is van nature zo gepassioneerd. Je kunt ontdekken waar jouw passies liggen en je kunt gaandeweg een passie ontwikkelen. Voor de één is dat het ontwikkelen van websites, voor de ander is dat het verzorgen van dieren. De vraag is dus, waar word jij gelukkig van?

Wat vind jij leuk om te doen en waar liggen jouw talenten?

Zodra je iets vindt waar je talent voor hebt en ook ontzettend van geniet, heb je een richting gevonden. Dit zou weleens datgene kunnen zijn waarmee jij je leven zin kunt geven.

Drie criteria die je helpen kiezen

Wanneer je op zoek bent naar je passie zul je een keuze moeten maken. Deze drie criteria helpen je de keuze te vereenvoudigen. Wanneer je keuze voldoet aan deze drie punten, kun je bijna geen verkeerde keuze maken.

Dit zijn de drie criteria:

  • Je wordt er gelukkiger van;
  • Je bent er goed in;
  • Je draagt iets positiefs bij aan de wereld.

Geef antwoord op de onderstaande vragen, en ontdek wat jij wil met je leven. Schrijf je antwoorden onderaan de les op. Op die manier kun je ze helder formuleren en kun je ze later evalueren en bespreken met andere mensen.

  1. Wat vind je leuk en inspirerend om te doen?

Waar word je gelukkig van? Welke dingen vind je echt leuk om te doen?Durf hier alles op te schrijven wat in je opkomt. Misschien vind je het heerlijk om te surfen, maar ben je bang dat je hier toch niets mee kunt. Als jij goed bent in surfen, en het ook nog eens erg leuk vindt dan is het misschien mogelijk om surfleraar te worden?

En misschien ook niet. Maar belemmer jezelf niet, schrijf het allemaal op.

  1. Wat vind je absoluut niet leuk? Keer dat om.

Schrijf nu op welke dingen je absoluut niet gelukkig maken. Maak er een uitgebreide lijst van. Als het goed is word je absoluut niet vrolijk van deze oefening.

Als je klaar bent, schrijf dan van ieder punt op de lijst het tegenovergestelde op. Dit zijn waarschijnlijk de dingen die je juist wél leuk vindt. Heb je een hekel aan kantoorwerk? Dan is het tegenovergestelde – werken in de buitenlucht – misschien wel helemaal jouw ding.

  1. Waar ben je goed in?

Bekijk eens waar jouw talenten liggen. Schrijf op in welke dingen jij volgens jezelf goed bent. Vraag vervolgens ook aan andere mensen in je omgeving naar jouw talenten. Schrijf ook alles op wat zij zeggen.

Het kan zijn dat je het in eerste instantie niet mee eens bent met deze mensen. Bedenk echter dat anderen een beter beeld kunnen hebben van jouw talenten dan jij. Wellicht zie jij je eigen talenten niet vanwege bescheidenheid of een laag zelfbeeld. Als meerdere mensen zeggen dat jij geweldig bent in het stylen van je interieur (iets wat jij vanzelfsprekend vindt) dan heb je misschien wel een nieuw talent ontdekt.

  1. Wat deed je als je niet kon falen?

Stel je eens voor dat je niet kon falen. Alles wat je zou ondernemen zou gegarandeerd een succes zijn. Wat zou je dan het liefste gaan doen? Zou je kiezen voor een andere carrière? Zou je je eigen bedrijf oprichten?

Schrijf het antwoord op deze vraag zo gedetailleerd mogelijk op. Wellicht weet je precies wat je wilt met je leven, maar durf je niet te dromen omdat je bang bent dat het toch niet lukt.

  1. Hoe kan jij waarde toevoegen aan de wereld?

Ieder mens op Aarde is uniek. Ieder mens wordt geboren met een uniek pakket aan vaardigheden en eigenschappen. De één is heel sociaal, de ander kan geweldig schrijven. Ieder mens heeft de mogelijkheid gekregen om waarde toe te voegen aan de wereld, om iets te betekenen.

Stel je voor dat het jouw opdracht is om waarde toe te voegen aan deze planeet, aan onze samenleving, op welke manier zou jij dat dan het beste kunnen doen? Hoe kun jij jouw unieke pakket aan talenten, ervaringen en persoonseigenschappen inzetten om mensen, dieren of de Aarde gelukkiger, gezonder, comfortabeler, blijer, succesvoller en beter te maken? Schrijf de antwoorden op.

Ontdek wat je wilt met je leven

Als je antwoord hebt gegeven op de bovenstaande vijf vragen dan heb je een aardig beeld ontwikkeld van wat jij wilt met je leven. Je weet wat je leuk vindt, waar je talenten liggen en hoe jij iets zou kunnen bijdragen aan de wereld.

Geef jezelf de tijd om even te broeden op deze antwoorden. Praat erover met mensen in je omgeving, je familieleden, collega’s, je vrienden of een coach. Vroeg of laat zul je ontdekken wat je met je leven wilt.

Heb je ontdekt wat je wilt met je leven? Verkwansel dan geen kostbare tijd en ga ervoor!

 

 

 

Bron: SoChicken