Je wordt niet gelukkig van de weg van de minste weerstand

Zelf je loopbaan sturen wordt steeds belangrijker. Niemand werkt meer dertig jaar bij dezelfde werkgever. Maar waarop baseer je je koers?
De vraag ‘Wat wil je?’ wordt vaak gesteld. Elk talentontwikkelgesprek draait erom. Wie diep vanbinnen voelt: ‘Dat weet ik eigenlijk helemaal niet’, kan het antwoord eens op een heel andere manier zoeken.

Loopbaancoach Japke Ebbinge: “We brengen heel veel tijd door met ons werk. Het is zo’n belangrijk deel van mens-zijn, dat werk veel meer is dan geld verdienen of een goede plek hebben op de carrièreladder. Het moet kloppen met onze waarden en drijfveren, dan geeft het energie.”

Soms zitten opvattingen over je werk in de weg. Je hebt bijvoorbeeld gekozen voor de bankwereld en vraagt je af hoe je beter ‘het spelletje kunt meespelen’, of je beter kunt handhaven in het ellebogenwerk. Dat je dat werk wilt blijven doen, lijkt een vanzelfsprekendheid. Dan is het belangrijk om eens te kijken naar welke drijfveren je eigenlijk echt sturen.

IJsbergmetafoor
Loopbaancoaches lichten dit vaak toe a.d.h.v. de ijsbergmetafoor. In de onderste laag van de ijsberg, ver onder water, liggen onze drijfveren en waarden. Waarvan gaat er vanbinnen iets stromen? Misschien willen we graag iets bijdragen aan de samenleving, verbinding hebben met mensen, of zoeken we vrijheid en autonomie.

In de laag ijs daarboven zitten onze opvattingen en overtuigingen. Diep ingesleten ideeën over bijvoorbeeld zekerheid en succes, of over onze talenten en capaciteiten (‘Mijn hele familie bestaat uit artsen. Hoe kan ik nu ontwerper worden? Dat kan ik helemaal niet’).

Alleen boven water is zichtbaar wat we eigenlijk doen; ons gedrag. En dat is gebaseerd op die hele ijsberg. Je kunt er ’s nachts wel over liggen piekeren, maar dan blijft het bij denken en kom je bij je opvattingen of overtuigingen uit. Het is goed om eens te proberen te voelen wat je daaronder nu écht belangrijk vindt. En misschien is het verrassend, maar mannen kunnen heel goed voelen. Vrouwen zijn gesocialiseerd om zich meer aan te passen, en zijn dan in hun hoofd bezig met wat een ander nodig heeft.

Iedereen lijdt
Kijk eens goed naar je gedrag, ook naar de pijn of moeilijkheden die je vermijdt. Het leven is niet perfect en is ook niet perfect te krijgen. Iedereen lijdt op een bepaalde manier en probeert daaraan te ontsnappen. Maar steeds kiezen voor de weg van de minste weerstand (ja knikken tegen je baas, lange dagen maken uit angst voor kritiek als je eerder naar huis gaat), betekent ook dat je langer over je eigen grenzen en waarden heen walst. Dat geeft stress en angst. Niemand heeft hier baat bij en jijzelf al helemaal niet!

Maar je kunt iets doen!                                                                                                                                         
Wil jij ontsnappen aan de ratrace? Onderzoek dan wat jouw drijfveren en talenten zijn. Maak gratis en geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek via de contactknop hieronder.

(bron: Intermediair)