Talentenjacht

‘Ik heb geen talent.’ Hoor jij jezelf dat weleens zeggen? Als coach hoor ik deze uitspraak in ieder geval regelmatig voorbijkomen. Ik geloof echter dat iedereen talent heeft. Bij de één is dit talent uitgesprokener dan bij de ander. Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun talenten, omdat ze het als vanzelfsprekend vinden. Het vinden van je talent kan je helpen om een baan te vinden, die op jouw lijf geschreven staat.

Wil jij dat ook? Ga dan met me mee op ‘talentenjacht’ en lees gauw verder.

Misschien dat je nu nog geen duidelijk beeld hebt van wat jouw talent is. Dit betekent niet dat je geen talent hebt! De eerste stap is dat je erin gaat geloven dat ook jij ergens talent voor hebt. De tweede stap is dat je op verkenningstocht gaat om dit talent te vinden. Maar hoe doe je dat? Dat is stap drie: schakel hierbij de hulp in van een loopbaancoach. Deze professional kan je helpen om je verkenningstocht met de juiste begeleiding en handreikingen te versnellen.

Tijd om aan het werk te gaan! Met de volgende praktische tips kun je alvast een begin maken met het vinden van jouw talent:

Waar raak je niet over uitgepraat?
Er zijn vast dingen die je ontzettend leuk vindt om te doen en waar je niet over uitgepraat raakt. Hier ligt in ieder geval je passie. Dingen die je leuk vindt om te doen, daar ben je doorgaans ook goed in. Dit is een belangrijk eerste aanknopingspunt om jouw talent te ontdekken.

Welke vaardigheden zijn voor jou vanzelfsprekend?
Talent zit meestal verscholen in vaardigheden die je gemakkelijk afgaan. Ben je iemand die gemakkelijk een praatje aanknoopt? Of misschien ben jij degene binnen het gezin die ervoor zorgt dat alles perfect georganiseerd verloopt? Dat deze dingen voor jou vanzelfsprekend zijn, wil niet zeggen dat dit ook voor anderen gemakkelijk is. Jouw talenten liggen mogelijk verscholen in op het eerste gezicht alledaagse taken.

Waarvoor wordt jouw hulp ingeschakeld?
Voor welke dingen schakelen anderen jouw hulp in zowel op je werk als binnen je privésfeer? Dat anderen jouw hulp vragen betekent dat jij iets kunt, waar zij niet zo goed in zijn. Opnieuw een mooi aanknopingspunt om jouw talenten eens nader onder de loep te nemen. Word jij steeds gevraagd om een belangrijk persbericht te schrijven? Of ben jij degene bij wie mensen aankloppen voor een troostend woord?

Vraag aan anderen wat jouw talenten zijn!
Anderen zien vaak meer dan jijzelf en kunnen je op een objectievere manier ‘beoordelen’. Wanneer je te zeer op zoek gaat naar die ene speciale gave, zie je deze juist mogelijk over het hoofd. Vraag vrienden, familie en collega’s welke talenten jij hebt. Vraag ook hoe en wanneer dit volgens hen tot uiting komt. Geniet van alle mooie dingen die je over jezelf te horen krijgt!

Onderneem actie!                                                                                                                                                                                                                          Wat hebben de bovenstaande tips je opgeleverd aan zelfinzicht? Inventariseer je bevindingen. Welk talent brengt meteen een lach op je gezicht en geeft je nieuwe energie? Waarschijnlijk voelde je diep vanbinnen al dat dit een talent van je is, maar had je er nog nooit op die manier naar gekeken. Kom je er nog niet helemaal uit? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek via de knop hieronder.