Dit wordt jouw jaar!

Dit wordt jouw jaar is de titel van een boek van Ben Tiggelaar waarin hij uitlegt hoe je door ‘anders denken’ en ‘anders doen’, je goede voornemens wél kunt laten uitkomen.

Wil jij ook dat dit jouw jaar wordt? Lees dan gauw verder.

In het boek wordt beschreven dat het helemaal niet gek is dat er een grote kloof ligt tussen onze plannen en ons gedrag. Aan de ene kant hebben we het vermogen om bewust na te denken over onze toekomst. Aan de andere kant wordt ons gedrag voor een groot deel onbewust gestuurd door alle beelden, geluiden en prikkels die op ons afkomen.

Toch lukt het sommigen van ons wél om een positieve draai aan hun leven te geven. Niet door het krampachtig vechten tegen onszelf, maar juist door het slim gebruiken van de manier waarop onze gedachten en emoties werken. Een kwestie van ‘anders denken’ en ‘anders doen’.

Anders denken
Bedenk goed welke wensen belangrijk voor je zijn. Dit kan je doen aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat vind ik écht belangrijk in het leven?
  • Welke waarden zijn voor mij belangrijk?
  • Welke kwaliteiten/talenten heb ik?
  • Wat is mijn kracht?
  • Wat waarderen mijn dierbaren? (Maak een selectie van 5-10 mensen die belangrijk voor je zijn en raadpleeg hen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het maken van deze selectie maakt dat je minder afgeleid wordt door de mening van alle andere mensen om je heen.)

Anders doen
Het realiseren van je wensen draait vooral om het slim managen van je dagelijkse gedrag. Dit kan je doen door de volgende drie stappen:

  • Formuleer actiedoelen (Dus niet: “Ik wil afvallen.” Maar “Als ik trek krijg tussen de maaltijden door, drink ik een glas water.”)
  • Gebruik actietechnieken (Vertel je omgeving over je doelen en herinner jezelf aan je doelen door bijvoorbeeld een melding op je telefoon of hang briefjes op in huis. Beloon jezelf ook voor goed gedrag.)
  • Evalueer en leer (Ook wanneer iets niet goed lukt, kan het je verder helpen. Want wat zou je een volgende keer anders kunnen doen?)

En dan?
Echt ‘klaar’ ben je eigenlijk nooit. Sommige veranderingen, bijvoorbeeld eetgedrag, blijven altijd onderhoud vragen. Bovendien zijn ontwikkeling en verandering nu eenmaal constante factoren in het leven. Het goede nieuws is: Als je eenmaal begrijpt hoe het werkt, word je er steeds beter in.