Van speelbal naar spelleider

De wereld verandert sneller dan ooit. En we moeten ons sneller aanpassen dan ooit. We worden afgeleid door allerlei prikkels, waardoor we verwijderd kunnen raken van wie we zijn en wat we willen. Dit gegeven vraagt om nieuwe vaardigheden die het leven behapbaar te maken. Vaardigheden van de 21steeeuw waarmee we ons staande kunnen houden in een snel veranderende wereld.

Welke vaardigheden zijn dit dan en hoe kunnen we deze ontwikkelen?

Het is heel belangrijk om een goed ontwikkelde prefrontale hersenschors te hebben. Dit is evolutionair gezien het jongste brein. We gebruiken dit gedeelte van het brein, ook wel CEO-brein genoemd, om bijvoorbeeld verleidingen te weerstaan, onze aandacht erbij te houden, plannen te maken voor de toekomst – en om ons daaraan te houden. Alleen gooien evolutionair oudere gedeeltes van het brein vaak roet in het eten, omdat ze erg krachtig zijn. Ze zijn meer gericht op beloning en genot op de korte termijn.

Er is natuurlijk niks mis met genieten, maar het is nog fijner als het in balans is met de rest. Het is bijvoorbeeld heel aantrekkelijk om na een drukke werkdag lekker op de bank te hangen met de TV aan. Maar je kunt ook bedenken (met je CEO-brein): Nee, ik ga even sporten. Ik heb er nu geen zin in, maar ik weet dat ik me daarna beter voel.

Het gaat erom dat je het heft in eigen hand kunt nemen. Dat je bewust leert sturen, meebuigen en nee leert zeggen.

Gelukkig is ons brein plastisch. We kunnen het ons hele leven lang blijven kneden. We zijn dus niet overgeleverd aan alles wat er op ons afkomt. Als we leren om ons CEO-brein sterker te maken, kunnen we het allemaal best aan. Dat gaat echter niet vanzelf, maar je kunt jezelf zeker trainen door te werken aan nieuwe automatismen, aan prettige gedragspatronen, aan nieuwe gewoontes.

Zet je in voor die dingen die jij écht belangrijk vindt en je hersenen worden daar steeds beter in. Je hoeft niet slechts de gebruiker van je hersenen te zijn. Je kunt ook de architect zijn van je brein.

Zorg dat je geen speelbal wordt van alle krachten om je heen, maar word de spelleider.

 

Bron: Margriet Sitskoorn – IK2 De beste versie van jezelf