Je bent niet wat je doet
We identificeren onszelf vaak met wat we doen en wat we bereiken in het leven. Dat gaat goed, totdat dingen iets minder lopen in je leven. Een gezond zelfvertrouwen komt voort uit jezelf, niet uit de wereld om je heen.
Het is belangrijk dat je weet dat je capabel bent om je doelen te bereiken. Dat je weet dat je datgene kunt leren dat nodig is om vooruit te komen in het leven. Dat je weet dat je voor jezelf kunt zorgen, dat je niet bang hoeft te zijn dat je niet kunt overleven in deze maatschappij.
Maar dat staat los van de dingen die je bereikt.
- Je kunt heel rijk en succesvol zijn en toch weinig zelfvertrouwen hebben.
- Je kunt heel weinig bereiken, weinig geld verdienen en toch veel zelfvertrouwen hebben.
Veel succesvolle mensen zijn ontzettend onzeker. Waarom? Omdat ze hun zelfvertrouwen laten afhangen van hun prestaties. Zodra ze minder beginnen te presteren, voelen ze zich waardeloos en ongemakkelijk. Dus al snel gaan ze weer aan de slag.
Het werkt alleen niet. Je probeert in zo’n geval namelijk aan jezelf te bewijzen dat je goed genoeg bent door taken te voltooien. Je voelt je goed over jezelf zolang je je doelen bereikt. En zodra er iets tussen komt, stort je zelfvertrouwen in elkaar.
Je bent niet wat je doet!
Net zoals je niet je verleden bent, ben je ook niet wat je doet en produceert.
- Je bent niet je functieomschrijving.
- Je bent niet je bedrijf.
- Je bent niet je hobby.
- Je bent niet je fouten die je hebt gemaakt.
- Je bent niet de successen die je hebt behaald.
Je bent niet wat je in de wereld zet. Je bent niet je beroep. Zelfs al bezit je een bakkerij op de hoek, je bént niet de bakker op de hoek. Je bent een mens, en je oefent het bakkersvak uit. Dat is een belangrijk verschil.
Stel je maar eens voor hoe je je zult voelen als de bakkerij failliet gaat, en jij niet langer kunt doen waar je goed in bent. Ben je dan nog steeds ‘bakker’, ook al bak je niet? Een bakker met een identiteitscrisis?
Blijf dit onderscheid maken
Jij bent een mens en je doet dingen. Wat je doet en wie je bent staan los van elkaar. Zodra je deze met elkaar verweeft, kunnen er problemen ontstaan.
Wat voor problemen vraag je je af? Stel je eens voor dat je in een mindere periode in je werk zit. Misschien werk je aan een belangrijk en groot project, maar wil het niet zo lukken. Je komt niet in de flow, het project komt niet vooruit, en het voelt alsof je faalt.
Je bewijst aan jezelf dat je iets niet doet, dus dat je eigenlijk niet goed bent. En dat is geen leuke realisatie.
- Als je denkt dat je bent wat je doet, dan voel je je op zo’n moment een loser. Het project faalt, dus jij faalt.
Als je het loskoppelt ben jij gewoon nog steeds jezelf. En jij doet dingen die op dit moment niet willen lukken. Je bent er niet blij mee, maar het vreet niet direct aan je eigenwaarde. Je weet dat je de dingen die je doet moet veranderen, zodat de resultaten veranderen. Verder voel je je prima, omdat je weet dat jij een waardevol persoon bent en omdat je het vertrouwen hebt dat je dit probleem kunt oplossen.
Bron: Sochicken