Het overkomt mij altijd

Tijdens de coachopleiding bij Balansgroep wees mijn trainer mij heel terecht op een uitspraak die ik deed: “Het overkomt mij altijd.” Alsof ik zelf totaal geen invloed had op mijn eigen levensgeluk. Het kan soms heel verfrissend zijn wanneer iemand je even met de neus op de feiten drukt. “Willemien, je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf.“

Au!

Maar wat was er dan aan de hand? Er was sprake van weerstand. Ik was zó bang om een volgende stap te zetten in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, met als gevolg dat ik niets deed om verder te komen. Eigenlijk hield ik mezelf niet verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag. Lekker makkelijk op korte termijn, maar uiteindelijk bracht het me helemaal niets. Ja, een gevoel van falen, dat wel…

Herkenbaar?Het goede nieuws is dat je dit zelf kunt veranderen. Lees hieronder een aantal tips.

Zo neem je het heft weer in eigen handen:

  • Zodra je een probleem opmerkt, ga je ermee aan de slag. Je doet research, vraagt advies, je bereidt jezelf voor en neemt de benodigde stappen.
  • Als je problemen of weerstand ervaart zoek je de oplossing eerst bij jezelf.
  • Als je auto kapot is, pak je de telefoon en regelt een reparatie.
  • Als je geen baan kunt vinden, ga je onderzoeken wat je zou kunnen veranderen in je aanpak en je probeert iets anders.
  • Stop met zeuren en wijzen naar je omgeving.
  • Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en beweeg regelmatig.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Trek de verantwoordelijkheid voor je eigen leven naar jezelf toe. Dat voelt soms eng, maar uiteindelijk zal je merken dat het juist heel fijn is. Je hebt weer regie in je eigen leven en wordt minder vatbaar voor andermans grillen.

Als je graag een steuntje in de rug wilt, maak dan hieronder gratis en geheel vrijblijvend een afspraak.