Mensen, eikels en zelfkennis

Ken jij jezelf écht? Weet je wat je kwaliteiten zijn? Heb jij over het algemeen plezier in de dingen die je doet? Ben je altijd trouw aan jezelf?

Voor de meeste mensen zijn dit lastige vragen. Onlangs las ik het boek van Berry Koeleman – Boven de lijn. Hij vergelijkt in dit boek mensen met eikels om duidelijk te maken welke ontwikkelstrategieën mensen kunnen hebben. Als je benieuwd bent welke strategie jij volgt, lees dan even verder.

Ben jij de eikel die je graag wilt zijn?

1. Eikels die eikels blijven
Dit zijn de mensen die onverbeterlijk zijn. Die ondanks de ervaringen en mogelijkheden die het leven biedt, niet willen groeien. Wat er ook gebeurt, ze blijven een eikel.

2. Eikels die beginnen met groeien
Maar zodra ze boven de grond komen, voelen ze angst. Deze mensen krijgen last van hoogtevrees. Ze blijven klein en willen vooral niet opvallen. Ze durven hun hoofd niet boven het maaiveld uit te steken, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze dan een kopje kleiner worden gemaakt.

3. Eikels die beginnen met groeien en in de schaduw gaan staan van de grote eikenboom
Deze mensen volgen hun grote broer. Ze beginnen enthousiast ergens aan, maar staan zelf niet vol in het licht. Ze stellen zich afhankelijk op, waardoor ze niet kunnen groeien en niet tot volle wasdom kunnen komen.

4. Eikels die worden opgegeten
Hier zijn er veel van. Dit zijn de eikels die geen plan hebben. Wees gewaarschuwd: Als jij geen plan hebt, hebben anderen wel een plan met jou!

5. Eikels die uitgroeien tot een mooie grote eikenboom
De boom gaat prachtig bloeien en produceert een heleboel ‘nakomelingen’. Rondom de volgroeide eikenboom verschijnen allerlei nieuwe jonge boompjes. Dit zijn de ambitieuze mensen, vol energie. Ze starten mooie initiatieven en bereiken goede resultaten.

 

 

Bron: Berry Koeleman – Boven de lijn, haal het beste uit jezelf